Pohjoisen ankarissa oloissa kasvaneet kuusi (picea abies) ja mänty (Pinus silvestris) ovat tiukkasyisiä, jolloin niiden halkeilu ja eläminen on vähäistä.

Raaka-aine

Arktisissa oloissa kasvava puu eroaa nopeakasvuisista lajitovereistaan. Sen vuosikasvu on pienempää ja puu siten tiukkasyisempää. Myös sydänpuun osuus on suurempi.

Arktisissa oloissa kasvanutta mäntyä arvostetaan erityisesti, puualan asiantuntijat pitävät sitä jopa jalopuun arvoisena. Vuosien saatossa tällainen puu ei tummu kuten reheväkasvuisten alueiden nopeasti kasvanut mänty, vaan nimensä mukaisesti se punertuu kauniisti. Tämä johtuu sydänpuun suuresta osuudesta.

Arktisesta puusta tehdyn hirren halkeilu ankarissakin olosuhteissa on vähäisempää kuin tavallisella hirrellä. Myös hirren painuminen ajan saatossa on hyvin vähäistä. Nämä ominaisuudet tekevät siitä ihanteellisen materiaalin hirsirakentamiseen.

Noin 65 % tuotteistamme tehdään männystä, loput 35% kuusesta.
Raaka-aineemme tulee PEFC ja FSC sertifioiduista metsistä. Ostamme puuta sahoilta Suomesta ja Ruotsista.

Pohjoisen ankarien kasvuolojen talousmetsissä kasvaa ja kehittyy Aito Lapin Punahonka raaka-aine tiukkasyiseksi männyksi.

Aito Lapin Punahonka ei tummu vaan patinoituu kauniin punertavaksi.

Aito Lapin Punahonka valmistaa hallitulla tuotantomenetelmällä tiukkasyisestä puusta vahvoja, vääntymättömiä ja lähes painumattomia hirsikehikoita.